VB.NET'TE PALİNDROM PROGRAMI

Merhaba arkadaşlar, bugün size "palindrom" programının kodlarını anlatacağım. Palindrom, bir kelimenin ya da sayının düz ve ters şekillerinin aynı olmasıdır. Eğer bir kelimenin düzü ile tersi aynı ise, o kelime palindromdur, değilse palindrom değildir. Örneğin, "kapak" kelimesi tersten okununca da aynıdır bu yüzden "kapak" palindromdur.



Basit bir formumuz var.


Kodlarımız da bu şekilde. Bu programımızda farklı bir şey öğreneceğiz, size textbox'ın bir özelliğinden bahsedeceğim. 

Butona tıklama olayı olduğu için "Click" olayına girdik. Textbox'dan girilen kelimeyi çekip string bir değişkenin içine attık. Kelimeyi çevirip atacağımız bir değişken yaratıp içine boşluk atıyoruz. 
Şimdi, burada bir for döngüsü yarattık. Aldığımız kelimeyi, string özelliği sayesinde dizi olarak görebiliyoruz. Yani, string bir değişkenin içerisindeki bir metin, aslında bir dizi olarak da kullanılabiliyor. İndexleri vardır, nasıl bir diziyi döngüye sokuyorsak, normal bir string değişkenini de döngüye sokup, kelimenin istediğimiz harflerini alabiliriz.

For'da i'nin içine kelimenin uzunluğu attık. i'yi 0'dan başlatmamamızın nedeni, kelimeyi tersten yazdırmak, yani son indexten başlatmak. Bir eksiğini almamızın sebebi ise, bildiğiniz gibi dizilerin 0'dan başlayıp, bir eksiğine kadar gitmesi. Döngü 0'a kadar gidecek, step'i -1 olarak aldık, 1'er 1'er geriye gidecek.

Her dönüşte harfleri teker teker alacak ve yan yana yazdıracak. Gördüğünüz gibi, yan yana yazdırırken kelime(i)'yi kullanıyoruz. Kelimenin indekslerini, ters bir şekilde yazdırıyoruz.

Döngüyle işimiz bittikten sonra diğer textbox'a kelimenin tersini atıp, bu kelimeyi düzü ile karşılaştırıyoruz. Eğer birbirlerine eşitse yani aynıysa ya da değilse, palindrom olup olmadığını MessageBox ile gösteriyoruz. Böylece programımız sonlanıyor.


Gördüğünüz gibi programımız doğru bir şekilde çalışıyor. String'in bu özelliği ile aslında birçok işimiz kolaylaşabilir, hayat kurtarabilir. Kendiniz de örnekleri çoğaltabilirsiniz.

İyi günler diliyorum.




Bu blogdaki popüler yayınlar

VB.NET'TE VERİTABANI İŞLEMLERİ

C# - WPF APPLICATION - LISTBOX KULLANIMI

VB.NET'TE VERİTABANINA KAYIT EKLEME İŞLEMİ